De omgeving

Of je nu houdt van het strand, van natuur, cultuur, avontuur of van een combinatie van al deze dingen, onze omgeving heeft voor iedereen wel wat te bieden. De Costa Tropical (de kust van de provincie Granada) is gezellig toeristisch, maar niet zo volgebouwd en druk als de Costa del Sol.

Het weer

In Andalusië is het natuurlijk warm, maar door de nabijheid van de zee en de beschutting van de bergen is het klimaat in onze omgeving relatief gematigd. s’Zomers wordt het in de middag makkelijk een graad of dertig, maar echt extreme temperaturen, zoals in Sevilla of Córdoba, komen hier niet voor. In de winter kan het overdag nog vijftien tot twintig graden worden. In de lente en herfst is het twintig tot vijfentwintig graden. Van november t/m april valt er af en toe regen, maar ook dan is het meestal zonnig. Hier vind je een actueel weerbericht: https://www.weeronline.nl/Europa/Spanje/Almunecar/4130686

Almuñécar

El Oasis ligt op 7 kilometer afstand van Almuñécar, de toeristische hoofdstad van de Costa Tropical. Almuñécar is een stadje met twee gezichten; benader je het vanaf de kust, dan zie je een typisch Spaanse badplaats aan de costa, met een strandboulevard met wuivende palmen, strandrestaurants, een waterspeeltuin en veel grote appartementencomplexen. Kom je vanaf de landzijde, dan zie je een leuk, bedrijvig mediterraan stadje, met een oude kerk, een doolhof van smalle straatjes en pleintjes, een kasteel op de heuvel en een “casa de cultura”.

Als goed geoutilleerde badplaats beschikt Almuñécar over diverse attracties zoals een vogelpark, een botanische tuin en een zeeaquarium. Ook kun je er paragliden en duiken. De hele zomer is er programmering in het openluchttheater van het Parque Majuelo, van flamenco tot coverbandjes en in juli een jazzfestival met vrij grote internationale namen. Overal zie je een uitbundige beplanting met allerlei tropische vegetatie, wat een bijzondere sfeer geeft. Er wonen bijna 30.000 vaste bewoners in de stad, plus nog een flinke hoeveelheid noordeuropese overwinteraars in de winter en een grote massa Spaanse toeristen in de zomer.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Almuñécar is een plaats met een heel lange geschiedenis, en het leuke is dat je sporen daarvan ook nog overal om je heen kan zien. Er zijn Phoenisische begraaplaatsen, aquaducten, resten van een badhuis en een viszouterij uit de Romeinse tijd, een Moors kasteel, een barokke kerk en een mooi neomoors paleisje uit de 19e eeuw. Voor de geïnteresseerden is er een klein maar fijn archeologisch museum met de fraaie naam “La Cueva de Siete Palacios”. De Phoeniciers en de Romeinen noemden de stad “Sexi”, een naam die de inwoners en citymarketeers natuurlijk leuk vinden, zodat de inwoners zich nog altijd graag “Sexitanos” noemen en alles wat uit Almuñécar komt “sexitano”.

Strand

In Almuñécar zelf zijn een paar lange stranden met alle toeristische voorzieningen, zoals horeca, douches en vertier. Best leuk, maar in de zomer soms behoorlijk druk. Als je een wat natuurlijkere omgeving zoekt zijn er buiten de stad heel wat kleinere strandjes te ontdekken. Bijvoorbeeld het prachtige Cañuelas-strand in het natuurpark Cerro Gordo, of het vlak daarbij gelegen Cantariján, deels voor naturisten. Deze stranden zijn in de zomer alleen te bereiken met een pendelbus of een fikse wandeling vanaf de parkeerplaats. Dichter bij Almuñecar zijn de gezellige stranden Cabria en Tesorillo. Hippies en andere vrije geesten verzamelen zich op het rotsachtige Enmedio-strand, een paar kilometer naar het oosten. Ook leuk zijn de kleinere badplaatsen in de buurt, zoals La Herradura, La Caleta en Salobreña.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wandelen

El Oasis ligt tussen de Costa Tropical, met zijn indrukwekkende kliffen en grote en kleine stranden, en de oostelijke uitlopers van de Sierra Almijara. Dat is een ruig berggebied waar je mooie wandelingen kunt maken, bijvoorbeeld  bij de Junta de los Rios, waar je heerlijk kunt zwemmen in kristalheldere poelen, of bij de Rio Chillar nabij Nerja, waar je in een nauwe kloof door de rivier kunt waden. Vlak bij B&B El Oasis kun je o.a. de Pico de Moscaril beklimmen. Wat verderop liggen de Alpujarras en de Sierra Nevada, met nog eindeloos veel meer wandelmogelijkheden, inclusief de beklimming van de Valeta en de Mulhacén, met 3482 meter de hoogste berg op het Iberisch Schiereiland.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Actief

Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen terecht bij een van de duikscholen die vooral  te water gaan rond de Punta de la Mona, de rotskaap tussen Almuñécar en La Herradura. In Almuñécar en ook bij La Herradura kun je (buiten het strandseizoen) paragliden. Canyoning is populair in de bovenloop van de Rio Verde, in de buurt van het dorpje Otívar. Ook zijn er uitdagende fietsroutes in de buurt, voor racefietsen of mountainbikes (fietsen zijn te huur in Almuñecar). In de wintermaanden kun je in de Sierra Nevada, op anderhalf uur van El Oasis, zelfs skieën of snowboarden.

Steden

Málaga en Granada liggen allebei op zo’n 80 kilometer van El Oasis. Beide steden zijn zeer de moeite van een bezoek waard.

Málaga had vroeger niet zo’n beste reputatie, maar er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in renovatie van de binnenstad en ook in cultuur, vooral musea. Er is een prachtig Picassomuseum, een moderne-kunstmuseum, dependances van het Centre Pompidou en het Museo Thyssen Bornemisza en nog veel meer. Ook is er een groot fort uit de Moorse tijd, een enorme kathedraal en een Romeins amfitheater. Maar naar Málaga ga je vooral voor de sfeer; het is een bruisende mediterrane havenstad met een heel gezellig centrum vol winkels, barretjes en restaurants en natuurlijk stadsstranden als La Malagueta, Pedregalego en El Palo.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Granada was het laatste bolwerk van de Moorse cultuur in Spanje. Dat is goed te zien aan het Alhambra, het wereldberoemde paleizencomplex van de Nasridische sultans, dat je zeker moet bezoeken. Maar ook elders in de stad kom je de verfijnde moorse bouwkunst op veel plekken tegen: een oude caravanserai, de medresa, de zijdemarkt (nu vol souvernirwinkeltjes) en vele huizen in de wijk Albaycín. Granada heeft nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden: grotwoningen op de Sacromonte, de grafkapel van de Katholieke Koningen, het renaissancepaleis van Karel V, de barokke kloosterkerk van de Cartucha, om er maar een paar te noemen.

Deze slideshow vereist JavaScript.